26 май: Свв. ап. от 70-те: Карп, еп. Берийски и Алфей [I в.]. Свт. Августин Кентърбърийски [605 г.] (Брит.). Мчк Аверкий и Елена [I в.]. Преп. Йоан Изповедник, Константинополски [кр. на VIII в.]. Откриване мощите на преп. Макарий Колязински [1521 г.] Вмчк Георги Софийски Най-нови [1534 г.]. Мчк Александър Солунски [1794 г.].

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови е един от 9-те софийски светци. Образът му е изписан на общата им икона, както и на икона в столичния храм "Св. Георги Победоносец" Ротонда.

Георги се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. На 25 години той осиротял от баща си. Понеже Момъкът се славел с голяма красота и добродетелност и турците пожелали имат в свойта вяра. Не могли да го подлъжат с лицемерна благост и като насила му сложили чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Георги хвърлил чалмата що му натрапили на земята натрапената и я стъпкал. Тогава мюсюлманите го завлекли при кадията, там пак го съблазнявали с висока служба, но той бил твърд във вярата, кадията заповядал да да го режат на ивици по тялото и там да горят със свещи и така тялото на мъченика пламнало, но той не се потурчил. Съдията наредил да го обесят и три дни да виси на бесилницата да видят християните как ще почне да се разлага. Георги умрял от раните си преди да му метнат въжето, но турците и мъртъв го обесили на главната стъгда до пещта за топене на желязо и медна руда. Това станало на 26 май 1534 година. Майка му и трите дена седяла под бесилката прегърнала краката на мъченика, а от него вместо тлен ухание започнало да се носи и тялото му било свлено след третия ден, опято от Йеремия и погребано в до северната част но външната олтарна стена на църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец" – Ротонда. Майката починала на 40-я ден след Георги и била погребана при нозете му. Не са известни мощите на мъченика. Според преданието свети Георги Софийски Най-нови е заловен от турските власти през 1530 г. на място, което сега е точно в двора на Александровската болница при ъгъла на ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“. На лобното място на светеца в двора на Александровска болница е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944, поради опит да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и доднес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец“ на бул. "Св. патр. Евтимий". В момента близо до лобното място на светеца е изграден болничен храм, единственият именуван на светеца. През последната година зачестяват случаите на съобщения от болни хора, които твърдят, че са получили изцерение по застъпничеството на светията. До четиридесестте години на 20-ти век от лобното място на светията до Ротондата на 26 май се е провеждало литийно шествие. Желание за възстановяване на тази практика изрази Знеполският Епископ Йоан на честването на светията на 26 май 2013г в Ротондата.