9 април: Мчк Евпсихий Кесарийски [362 г.]. Мчци Фортунат, Донат, 12 девици и 6 миряни, пострадали в Сирмиум [304 г.]. Свщмчци еп. Дисан и Мариав презвитер, мчк Авдиес и 270 мчци Персийски [ок. 363 г.]. Препмчк Вадим, архиеп. Персийски [376 г.]. Свт. Акакий, еп. Амидски [V в.]. Мчци Рафаил, Николай и Ирина от о. Лесбос [1463 г.]

Свети Евпсихий се родил и получил възпитанието си в Кесария КападокийскаРечник. По времето на царуването на император Адриан срещу него бил направен донос, че не почита езическите богове, а почита Христа. Вследствие на това светият бил заловен от управителя на Кападокия и подложен на изтезания: тялото му било стъргано с железни куки, докато не се показали ребрата му. След мъченията хвърлили свети Евпсихий, едва жив, в тъмницата. Той се обърнал с усърдна молитва към Господа и докато още се молел, се явил ангел, който с докосването си изцелил раните му.

* Има известие, че Иоан е взел участие в един от съборите, където той "показал велики изправления" (се показал като пазител на правата вяра).

Скоро след това <а itemprop="name" rel="friend met colleague">свети Евпсихий бил пуснат от тъмницата на свобода. А неговото освобождаване станало според Божието произволение - за да не попадне богатството, което светият притежавал, в ръцете на нечестиви човеци, а да бъде раздадено на бедните. И действително свети Евпсихий раздал всичкото си богатство, събрано още от неговите прадеди, на нищите и бедните; при което - известна част дал и на своите врагове, които го били оклеветили и по този начин, като - свои благодетели, почел с дарове виновниците за своите страдания.

По-късно, когато Кесария била управлявана от княз Саприкий, свети Евпсихий отново бил заловен. Повесили го на дърво и дълго време го стъргали с железни остриета, след което той приел мъченическа смърт, като бил посечен с меч. Разказват, че от раните на тялото му вместо кръв изтекло мляко и вода.